Optrekkend vocht in muren: wat is het en wat doet het?
Optrekkend vocht ontstaat wanneer grond- of regenwater via de fundering en het metselwerk omhoog wordt gezogen. Dit gebeurt door de capillaire werking van stenen: kleine poriën in het materiaal trekken vocht omhoog. Naarmate het water verdampt, blijven zouten achter op de muur. Deze zouten kristalliseren aan het oppervlak, zetten uit en veroorzaken druk van binnenuit. Hierdoor laat het pleisterwerk los en kunnen muren blijvend beschadigd raken.
Signalen van optrekkend vocht
Optrekkend vocht is te herkennen aan een aantal duidelijke symptomen. Denk aan loslatend stucwerk of behang, een muffe geur, zwarte schimmelplekken en soms zelfs rotte balken of bolstaande houten vloeren. Het is een probleem dat niet vanzelf verdwijnt en dat op termijn voor serieuze schade aan een woning of gebouw kan zorgen.
Oplossingen beginnen met goed onderzoek
Wanneer er sprake is van optrekkend vocht, is het belangrijk om de exacte oorzaak in kaart te brengen. Dokter Kit voert hiervoor bouwkundige onderzoeken uit. Dit type onderzoek richt zich op lekkages of vochtproblemen die veroorzaakt worden door externe factoren, zoals doorslaand regenwater of optrekkend grondwater. Er wordt dus niet gezocht naar lekkages in leidingen, maar naar bouwkundige oorzaken van vochtproblemen.
Bouwkundig onderzoek door Dokter Kit
Een bouwkundig onderzoek door Dokter Kit bestaat uit een grondige inspectie van de situatie. Daarbij worden moderne meet- en detectietechnieken ingezet om de bron van het probleem te vinden. Denk aan vochtmetingen, thermografie en andere contactloze technieken. Al deze werkzaamheden worden uitgevoerd zonder hak- of breekwerk.
Na afloop ontvangt je een overzichtelijk rapport. Hierin staat welke technieken zijn toegepast, wat de vermoedelijke oorzaak van het vochtprobleem is en welk hersteladvies daarbij past. Het rapport bevat ook foto’s ter verduidelijking. Zo krijg je een helder beeld van de situatie en kun je gericht verdere stappen zetten.
Werkgebied en vaste tarieven
Dokter Kit is actief in heel Nederland en werkt ook samen met de meeste verzekeringsmaatschappijen. De tarieven zijn landelijk gelijk en worden altijd vooraf afgestemd. Of een bouwkundig onderzoek wordt vergoed, is afhankelijk van de polisvoorwaarden van je verzekering. Neem hiervoor contact op met je verzekeraar.